Turun kaupunkiseudun MAL-sopimuksen myötä käynnistetään merkittäviä hankkeita

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi maanantaina 23.9.2024 MAL-sopimusten neuvottelujen tuloksia. Turun kaupunkiseudun MAL-sopimuksen myötä käynnistetään seudullisesti ja valtakunnallisesti merkittäviä hankkeita. Seuraavaksi neuvottelutulos vahvistetaan kuntien päättävissä elimissä ja valtioneuvoston periaatepäätöksellä. 

Mikä on MAL-sopimus?

MAL-sopimus on maankäytön (M), asumisen (A) ja liikenteen (L) sopimus, jonka valtio solmii Turun kaupunkiseudun sekä muiden isojen kaupunkiseutujen kanssa. Masku oli mukana muiden Turun kaupunkiseudun kuntien kanssa MAL-sopimusta koskevissa neuvotteluissa. Sopimukseen on sisällytetty keskeisimmät ja vaikuttavimmat maankäyttöä, asumista ja liikennejärjestelmän kehittämistä koskevat tavoitteet ja toimenpiteet, jotka edellyttävät kuntien keskinäistä tai kuntien ja valtion yhteistyötä.  Sopimuksessa on kuvattu tavoitetilat vuodelle 2035, kehityspolut ja tarvittavat toimenpiteet vuosille 2024–2027 tavoitteisiin pääsemiseksi. Sopimus päivitetään neljän vuoden välein. 

– Pidän koko seudun kannalta tärkeänä, että sopimus syntyi ja saamme tärkeitä investointeja eteenpäin. Turun seudun yhteistyö ja sopimukseen kirjatut tavoitteet edesauttavat Maskun kehitystä osana yhteistä aluettamme, sopimusta kommentoi Maskun kunnanjohtaja Miira Raiskila.

Tiiviimpi yhdyskuntarakenne sekä kestävän liikkumisen edellytysten parantaminen 

Turun MAL-kaupunkiseudun kasvu tukeutuu olemassa olevaan yhdyskuntarakenteeseen ja kestävään liikennejärjestelmään. Kauden 2024–2027 aikana tullaan päivittämään vuonna 2012 laadittu rakennemalli uudeksi kaupunkiseutusuunnitelmaksi. Kaupunkiseutusuunnitelma on vapaaehtoinen, MAL-kaupunkiseudun yhteistyönä laadittava strateginen suunnitelma kaupunkiseudun kehittämisestä.  

Tavoitteena mahdollistaa 14 000 asunnon rakentaminen vuosina 2024–2027

MAL-sopimuksen myötä kuntien tavoitteena on mahdollistaa vuosina 2024–2027 yhteensä noin 14 000 uuden asunnon rakentaminen rakentamisen suhdannetilanne huomioiden. Erityistä huomiota kiinnitetään sosiaalisesti kestävään kaupunkikehitykseen, jossa huomioidaan mm. muuttoliikkeen, väestön ikääntymisen, yksinasuvien määrän lisääntymisen sekä asunnottomuuden vaikutukset. Tavoitteena on, että laadukkaiden viheralueiden saavutettavuus paranee.

Seudun elinvoimaa parannetaan tie- ja raidehankkeilla 

Seudullisesti ja valtakunnallisesti tärkeät hankkeet, E18 Turun kehätien kehittäminen Raision keskustassa sekä maantie 180 kehittäminen välillä Kurkela-Kuusisto, käynnistyvät. Valtio rahoittaa hankkeita osin MAL-sopimuksen rahoituksella ja osin osana hallitusohjelman investointiohjelmaa. 

Valtio ja Turun kaupunki toteuttavat yhteishankkeena uuden henkilöraiteen satamaan sopimuskauden 2024–2027 aikana.  Lisäksi valtio osallistuu Turun raitiotien joukkoliikennekäytävän toteuttamista edistäviin rakennuskustannuksiin.

– Turun raitiotiehanke on merkittävä kaupunkikehityshanke voimakkaasti kasvavalla kaupunkiseudullamme ja se on nyt sidottu MAL-sopimuskauden tavoitteisiin ja rahoitukseen, sanoo Turun pormestari Minna Arve.